Een op de vier Europeanen vindt dat seks zonder toestemming verdedigbaar is als de vrouw dronken is, of provocerend gekleed, niet heel duidelijk nee zegt of zich niet verzet. Ruim 27.000 Europeanen gaven antwoord op vragen uit de Eurobarometer.

Respondenten uit Roemenië en Hongarije zeggen het meest dat ze seks onder genoemde omstandigheden oké vinden. In Zweden en Spanje vinden de meeste mensen dit juist niet acceptabel.

Een op de drie ondervraagde vrouwen zegt na haar vijftiende fysiek of psychisch seksueel geweld te hebben ondervonden. Dat geldt zowel voor binnen als buiten de huiselijke kring. Een op de twintig vrouwen is slachtoffer van verkrachting.

Overdrijven

20 procent van de Europeanen denkt echter dat vrouwen vaak misbruik of verkrachting verzinnen of overdrijven. 17 procent denkt dat slachtoffers het zelf uitlokken. "Dat moet allemaal stoppen. Genoeg is genoeg", aldus de EU-commissaris Vera Jourova (Justitie) donderdag in Brussel bij de lancering van een campagne tegen seksueel geweld tegen vrouwen.

96 procent van de ondervraagden vindt seksueel geweld richting vrouwen onacceptabel, 94 procent vindt dat van seksueel geweld richting mannen. 

De EU-campagne, waarvoor 10 miljoen euro is uitgetrokken, duurt een jaar. Jourova spoort slachtoffers aan altijd aangifte te doen.