Het Royal Free Hospital in Londen gaat een samenwerking aan met technologiebedrijf Deep Mind waarbij ze overstappen van piepers naar moderne telefonie. In Nederlandse ziekenhuizen wordt ook al getest met moderne telefonie. 

Royal Free Hospital in Londen gaat een samenwerking met technologiebedrijf Deep Mind aan. Zij stellen dat jaarlijks 10.000 levens gered zouden kunnen worden als doktoren switchen van piepers naar moderne telefonie.

Artsen kunnen door moderne telefonie meteen op de hoogte worden gesteld als een patiënt ernstig ziek is en krijgen meteen alle informatie die ze nodig hebben om actie te ondernemen.

David Sloman, woordvoerder van Royal Free London: "Artsen en verpleegkundigen besteden momenteel veel te veel tijd aan papierwerk. We geloven dat deze technologie deze last aanzienlijk kan verminderen, waardoor artsen en verpleegkundigen meer tijd kunnen besteden aan wat ze het beste kunnen: levens redden."

Bereikbaarheid

"In het Academisch Medisch Centrum (AMC) werken we nog voornamelijk met de ouderwetse pieper", zegt een woordvoerder van het Amsterdamse ziekenhuis. "Bij de spoedeisende hulp is er wel een pilot gestart waarbij we met iPhones werken, tot dusver naar tevredenheid."

Er zitten nog wel voordelen aan een pieper zegt zij. "De bereikbaarheid is een groot voordeel. Je kunt alleen maar werken met moderne telefonie als je zeker weet dat je altijd en overal bereik hebt. Het AMC is bijvoorbeeld een gigantisch gebouw met veel beton. Dit zal bij meerdere grote ziekenhuizen meespelen bij de overweging om op moderne telefonie over te stappen."

In het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) wordt er nog niet op elke afdeling gebruik gemaakt van moderne telefonie. "Maar dit komt niet per se door de bereikbaarheid", vertelt een woordvoerder. "Er worden naast mobiele telefoons nog piepers gebruikt. Dit is met name uit voorzorg. Als er een bepaald systeem uitvalt en er bijvoorbeeld een reanimatieteam nodig is."