Mantelzorgers met een baan hebben behoefte aan flexibele werktijden en willen ook thuis kunnen werken. Daarnaast willen ze graag professionele hulp bij de zorg en hulp bij regelwerk en administratie. Dat meldt de FNV na een onderzoek.

De cijfers komen van ruim 2750 ondervraagden. De meeste mantelzorgers willen werken naast hun zorgtaken. De onderzoekers concluderen dat wie voor een naaste zorgt en blijft werken, meestal beter af is dan een mantelzorger zonder baan. Dat komt vermoedelijk doordat het werk een prettige afleiding is en er morele ondersteuning is van collega's.

Volgens de onderzoekers moeten werkgevers met mantelzorgers meedenken, met flexibele werktijden, thuiswerken en betaald verlof. 

Zwaar belast

Een op de zeven mantelzorgers zegt zwaarbelast te zijn. Zij zijn wekelijks gemiddeld 28 uur kwijt aan de zorg voor familieleden of bekenden, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS berekende dat ongeveer 2 miljoen mensen vorig jaar mantelzorg verleenden.

Dag van de Mantelzorg

Donderdag is het de Dag van de Mantelzorg. Door het hele land hebben welzijnsorganisaties, zorginstellingen, kerken, verenigingen, bedrijven en gemeenten activiteiten georganiseerd. Mantelzorgers kunnen zich aanmelden of ze worden ervoor benaderd door hun eigen steunpunt.

Mezzo, de organisatie die opkomt voor mantelzorgers, stelt dat die hun zorgen beter aankunnen als ze emotionele steun uit hun omgeving krijgen. Een simpel gebaar, zoals een kop koffie of een compliment, doet dan al goed, stelt Mezzo.