Nederlanders pakken vooral de fiets om naar hun werk te gaan. Daarnaast fietsen zij ook steeds vaker recreatieve ritten.

Dit schrijft De Fietsersbond. Het grote nationale fietsonderzoek vond plaats van 19 tot en met 25 september. Door middel van een app is het fietsgedrag van bijna 30.000 deelnemers een week lang in kaart gebracht.

Van alle ritten van Nederlandse fietsers is 50 procent gerelateerd aan woon-werkverkeer. Het aantal recreatieve ritten zag een stijging ten opzichte van 2015.

Dit jaar deden voor het eerst ook scholieren mee aan het onderzoek. In Overijssel maakte deze groep met 8.991 de meeste kilometers.

Amsterdam

In Amsterdam worden het meeste aantal fietsritten gemaakt, namelijk 37.913 gevolgd door Utrecht met 32.572 ritten. In deze twee steden wordt wel het langzaamst gefietst. In Amsterdam fietsen mensen 14.4 kilometer per uur en in Utrecht 14,7.

Amsterdammers maken ook de meeste kilometers. Zij staat bovenaan met 144.702 fietskilometers, gevolgd door Utrecht met 119.225 en Groningen met 66.134 kilometers.

Met regenachtig weer fietsen Nederlanders gemiddeld 1 kilometer per uur sneller in vergelijking met zonnig weer.

Gemiddeld aantal gefietste kilometers per Nederlander

Fietspaden

​De drukste fietspaden van Nederland waren binnen de onderzoeksperiode het Smakkelaarsveld in Utrecht, gevolgd door Vredenburg en Jaarbeursplein. De Weesperzijde in Amsterdam staat op de vierde plek en op de vijfde plek staat de Grote Markt in Groningen. De lijst wordt afgesloten met de Van Diemenbroeckstraat in Nijmegen.

De Fietstel-app registreerde één week lang het fietsgedrag van deelnemers in Nederland, om te visualiseren welke routes zij fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn.