Er komen geen extra regels voor treinreizigers die met een tweedeklaskaartje in een drukke trein in de eerste klas willen staan.

Bij drukte in de trein is het soms onduidelijk of mensen ook in de eerste klas mogen staan als zij daar geen kaartje voor hebben.

Maar staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) wil de bestaande werkwijze niet "volplempen" met extra regels, zei ze donderdag in de Tweede Kamer. 

"De conducteur roept nu om wanneer je in de eerste klas mag zitten of staan; dan weet je het", zegt Dijksma. Ze vertrouwt erop dat de conducteur de situatie goed kan inschatten.

Reizigers die geen vervoersbewijs voor de eerste klas hebben, mogen zich daar nu officieel niet ophouden; ook niet als het druk is. De conducteur kan in zo'n geval een boete van 50 euro bovenop de prijs van een geldig kaartje opleggen. 

Standaard

De Kamer had Dijksma in mei opgeroepen met deze vraag aan de slag te gaan. Ze zegde daarop toe in gesprek te gaan met de Nederlandse Spoorwegen (NS). De PvdA stelde destijds voor om bij gebrek aan voldoende zitplaatsen het staan in de eerste klas tijdens spitsuren standaard te maken, zodat reizigers van tevoren zeker weten dat ze geen boete krijgen. De partij kan nu leven met dit voorstel.

Dit jaar is het zoals verwacht drukker dan voorheen op het spoor door onder meer de aantrekkende economie. Daarbij kampt de NS op sommige trajecten met een tekort aan treinen omdat oud materieel wordt afgedankt.