Leraren willen meer handen in de klas. De werkdruk in het basisonderwijs is voor velen nog steeds te hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van CNV Onderwijs onder 3.817 leraren.

Leraren maken zich vooral druk over de aandacht die ze aan elk kind kunnen geven. Een leerkracht heeft vaak het gevoel voortdurend tekort te schieten en dat gaat ten koste van het welbevinden van de kinderen en de leraren zelf. Bijna 80 procent vindt de werkdruk onverminderd te hoog.

"Noodkreten van leraren uit het primair onderwijs die door ons zeer serieus genomen moeten worden. Er moet nu echt iets veranderen. Wij pleiten daarom voor meer geld voor meer handen in de klas", zegt Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs.

Er was extra geld gereserveerd voor meer klassenassistenten, maar dat lijkt weinig te hebben veranderd. "Wat is er gebeurd met de 50 miljoen euro die hier elk jaar voor zou worden gereserveerd?", vraagt Schueler zich af.

Gesloten

Er zijn dit jaar voor het eerst sinds 2009 minder basisscholen gesloten. Dat registreert DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs. Hoe het komt, kan DUO niet zeggen.

In het schooljaar 2015 - 2016 waren er 6429 basisscholen. Aan het eind sloten er 87, een jaar eerder waren er 128 sluitingen. In het afgelopen schooljaar zijn er ook zestien nieuwe basisscholen opengegaan.

Meestal zijn sluitingen het gevolg van fusies. Circa een op de tien sluitingen is een echte opheffing.

Deze zomer besloot staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker overigens dat scholen die in een bepaald gebied de enige van hun signatuur zijn, bijvoorbeeld gereformeerd, straks open mogen blijven, ook als ze niet groot genoeg zijn. Er dreigde sluiting voor zulke scholen als onbedoeld gevolg van een andere maatregel.