Een op de vijf Nederlandse werknemers eet achter hun bureau. Iets meer dan de helft van de werknemers gaat van zijn werk weg om te pauzeren. Het zijn voornamelijk werknemers in Zuid-Europese landen die niet achter hun bureau eten. 

Dit blijkt uit het European Eating at Work onderzoek van Eurest, uitgevoerd onder 9.477 werknemers in tien Europese landen. Hierbij zijn 1.210 Nederlanders ondervraagd. 

Op de vraag met wie er wordt geluncht, antwoordt 65 procent dat meestal met collega's te doen. 25 procent van de werknemers zegt vaker met collega's te willen lunchen. Er wordt gedacht dat dit helpt om de teamband te versterken. 

"De Nederlandse cultuur zit hierachter", zegt Remco Kokkelink van Eurest aan NU.nl. "We zijn van oudsher gewend om snel twee boterhammen te eten en dan weer door te gaan met werken. We zien eten meer als een noodzakelijk kwaad."

In Nederland lunchen mensen gemiddeld dan ook maar 26 minuten, dit is twee minuten minder dan in 2012 en het laagst van alle Europese landen. Kokkelink: "Terwijl een langere lunchtijd ervoor zorgt dat de productiviteit over de gehele dag toeneemt."

Bindmiddel

In Duitsland lunchen mensen vijf minuten meer. Portugal en Italië staan bovenaan met 56 minuten en 52 minuten. Zweden en Ierland hangen er tussen met 37 en 36 minuten. Een op de drie luncht meestal alleen, maar dit lijkt geen vrijwillige keuze. "Dit kan ermee te maken hebben dat sommige mensen buiten de groep vallen", stelt Kokkelink. "Terwijl samen eten en drinken als bindmiddel kan werken."

Bij 71 procent van de Nederlandse bedrijven is de werknemer redelijk flexibel in het bepalen wanneer en waar er wordt geluncht; 35 procent kent überhaupt geen regels. De overige 29 procent geeft aan juist helemaal geen controle te hebben. 

Boterham

Het favoriete lunchgerecht is de belegde boterham, gevolgd door fruit, warme snacks en een kom soep. Ook in het merendeel van de andere Europese landen is de boterham het populairst.

In Nederland koopt 17 procent de lunch in het bedrijfsrestaurant, maar het merendeel gaat voor zelfgesmeerd brood.