Het feit dat mensen en honden goed met elkaar samen kunnen leven, is volgens Zweedse onderzoekers waarschijnlijk genetisch bepaald.

Gedragsonderzoekers van de universiteit van Linkoping ontdekten vijf genen bij honden die actief worden zodra ze contact leggen met mensen. Dezelfde genen zijn ook aanwezig bij mensen, en hebben net als bij honden te maken sociaal gedrag.

"Onze bevindingen suggereren dat mensen en honden een genetische basis voor sociaal gedrag delen", aldus hoofdonderzoeker Per Jensen melden verschillende media op basis van AFP.

Experimenten

De Zweedse onderzoekers deden experimenten met ruim vierhonderd beagles (een type rashond), die in de aanwezigheid van mensen opgroeiden. De honden moesten telkens drie deksels optillen om een traktatie te vinden.

De derde opdracht was met opzet te moeilijk gemaakt, waarna veel honden op zoek gingen naar menselijke hulp. Op het moment dat ze dat deden, vertoonden de honden afwijkende expressies.

Honden werden ongeveer vijftienduizend jaar geleden gedomesticeerd door mensen. De onderzoekers weten niet of de genetische link tussen mensen en honden in die periode is ontstaan, of altijd al aanwezig was.

Om hier achter te komen, gaan de Zweden de genen van wolven (familie van de hond) onderzoeken om te kijken of bij deze diersoort dezelfde genetische mutaties plaatsvinden als in het verleden. Zo niet, dan is het aannemelijk dat de gedeelde 'sociale genen' tussen mens en hond in de afgelopen millennia zijn ontstaan.