Vrouwen over de hele wereld werken gemiddeld vier jaar meer dan mannen. Hierbij wordt gekeken naar betaald en onbetaald werk, zoals het huishouden.

Dat blijkt uit een rapport dat ontwikkelingsorganisatie ActionAid donderdag bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal presenteren, meldt The Guardian.

Het verschil tussen de gespendeerde tijd aan werk tussen man en vrouw verschilt per land. Zo werkt een vrouw uit bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk 2,5 jaar meer dan een man. Ook is gebleken dat een vrouw, met een levensverwachting van 69 jaar, gemiddeld 23 werkjaren aan onbetaald werk doet.

Het rapport moet ervoor zorgen dat vrouwen minder vaak gedwongen worden om onbetaald werk te doen. Dit heeft volgens ActionAid als gevolg dat vrouwen minder invloed hebben op politiek, vrije tijd en het genereren van meer inkomsten.

"We willen hiermee niet zeggen dat onbetaald werk door zowel vrouwen als mannen bestreden moet worden, aangezien het opvoeden van kinderen ook belangrijk is", zegt Girish Menon van ActionAid UK. "Maar we zijn wel van mening dat de vrouw te weinig gerespecteerd wordt en dat er meer balans moet komen in het werkleven van de man en vrouw."