Via het internet boodschappen doen, is sterk in opkomst. Volgens een nieuw onderzoek van Multiscope koopt ruim een op de zes Nederlanders volgend jaar wel eens eten en drinken bij een online supermarkt.

De marktvorser verwacht op basis van de studie, waarvoor zevenduizend mensen zijn ondervraagd, dat de online omzet van supermarkten in 2017 met ruim 30 procent toeneemt.

Het merendeel van hun boodschappen slaan consumenten nog steeds in bij een fysieke winkel, maar volgens Multiscope is het online kanaal straks toch goed voor ongeveer 5 procent van de totale markt.

AH.nl is verreweg de populairste speler. Zes op de tien online shoppers doen daar hun inkopen. Daarna volgen Jumbo, PLUS, Picnic en Hoogvliet. Lang houdbare producten en dranken, zoals frisdrank, bier en wijn, worden het vaakst online besteld.

Overbodig

Toch is nog lang niet iedereen overtuigd. Twee op de drie consumenten vinden het overbodig om zich te wenden tot een aanbieder op internet, als ze een fysieke supermarkt in de buurt hebben. Daarnaast blijken vooral vrouwen het vervelend te vinden dat ze bij online supermarkten het product niet zelf kunnen uitkiezen.

Bezorgkosten zijn ook een drempel. Als die omlaaggaan of niet meer worden gerekend, zouden veel meer mensen overwegen om online boodschappen te doen, aldus Multiscope. Van iedereen die nog nooit bij een online supermarkt langs is geweest, staan 18- tot 34-jarigen er het meest voor open om dit in de toekomst wel te gaan doen.