Een op de drie kinderen heeft geen idee wat zijn school doet om pesten te voorkomen of tegen te gaan. Ook weten ze vaak niet wie op school de wettelijk verplichte contactpersoon tegen pesten is.

Dat meldt stichting De Kindertelefoon die onderzoek deed naar pesten op school. De stichting ondervroeg duizend kinderen en jongeren tussen acht en achttien jaar in aanloop naar de Week tegen Pesten die maandag van start gaat. De actieweek gaat uit van de stichting School & Veiligheid.

Uit onderzoek van De Kindertelefoon blijkt dat twee derde van de kinderen zelf is gepest. Een kwart van de ondervraagden bekende weleens zelf iemand te hebben gepest. Het pesten op basisscholen en in het voortgezet onderwijs neemt volgens cijfers van het ministerie van Onderwijs wel af.

Op de basisschool wordt volgens nieuwe cijfers 10 procent van de leerlingen één keer per maand of vaker gepest. Twee jaar geleden was dat nog 14 procent. Ook op de middelbare school wordt minder gepest. De cijfers laten daar een daling zien van 11 procent in 2014 naar 8 procent in 2016.

'Goed nieuws'

Staatssecretaris Dekker zegt maandag dat het afnemen van het pesten op scholen "ontzettend goed nieuws" is. Hij wijst erop dat scholen, leraren en andere betrokkenen de afgelopen jaren hard hebben gewerkt om het pesten terug te dringen.

Hij hoopt dat de nu ingezette daling de komende jaren doorzet. ''Ik ben er van overtuigd dat het bij iedereen inmiddels tussen de oren zit dat pesten aangepakt moet worden. Dus ik vertrouw erop dat scholen, ouders en leerlingen zich blijven inzetten in de strijd tegen pesten, net als ik."

Veilige school

Scholen in het primair- en voortgezet onderwijs zijn sinds augustus 2015 verplicht te zorgen voor een veilige school. Belangrijk onderdeel is het actief voorkomen en tegengaan van pesten.

Pesten is na seksualiteit het onderwerp waarover kinderen het vaakst contact zoeken met De Kindertelefoon, meldt de organisatie. In de eerste zes maanden van dit jaar voerden medewerkers van de stichting 12.607 gesprekken met kinderen over pesten.

In 2015 werden in totaal 25.564 telefoon- en chatgesprekken over dit onderwerp gehouden.