Uit een Australische studie blijkt dat een op de vijf bestuursvoorzitters van bedrijven (ceo's) psychopathische trekken vertoont. Dit is ongeveer een vergelijkbaar aantal als bij gevangenen. 
 

Binnen dit onderzoek zijn in totaal 261 Amerikaanse werknemers met een seniorfunctie die werkzaam zijn binnen het productieketenmanagement ondervraagd, schrijft The Telegraph.

De onderzoekers vonden een significant bewijs dat 21 procent van hen psychopathische trekken heeft. In een gemiddelde populatie is een op de honderd mensen psychopaat.

De Australisch forensisch psycholoog Nathan Brooks, een van de onderzoekers, stelt dat onder psychopathische trekken het creëren van chaos en het tegen elkaar uitspelen van mensen vallen. 

Voor deze mensen is bedrijfssucces een spel en maakt het hen niet uit als er sprake is van moraalschending. Het gaat erom dat ze komen waar ze willen binnen het bedrijf en hierbij een dominantie positie kunnen bekleden.

Procedures verbeteren

Brooks heeft dit onderzoek samen met een collega van de Australische Bond Universiteit en de Universiteit van San Diego uitgevoerd. Hij vindt dat de uitkomsten van dit onderzoek bewijzen dat bedrijven hun sollicitatieprocedures moeten verbeteren. Er zou te veel gefocust worden op de vaardigheden van een persoon, in plaats van op de persoonlijke kenmerken. 

De onderzoekers willen werkgevers helpen met het screenen van potentiële kandidaten met psychopathische trekken. "Dan kan dit probleem geïdentificeerd kan worden in de toekomst en komen mensen met psychopathische trekken niet terecht in functies waar je ze niet wilt hebben."