Zwangere vrouwen en jonge moeders hebben nog steeds veel last van discriminatie op het werk. Ze dienen hier echter zelden een klacht over in bij hun werkgever of vakbond, omdat ze van een klacht geen resultaat verwachten. 

Slechts een op de zeven vrouwen maakte in de afgelopen vier jaar een officiële melding, blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Duizend vrouwen die zwanger waren tussen maart 2012 en maart 2016 reageerden op de enquête van TNS NIPO. 

Opvallend is dat het aantal meldingen bij het college de afgelopen vijf jaar wel is toegenomen, van een gemiddelde van vijftien meldingen per jaar naar 44 per jaar. Dat komt vermoedelijk door campagnes van het college in 2013 en 2015, stelt de organisatie.

Uit het onderzoek blijkt verder dat nu bijna evenveel vrouwen (43 procent) last hebben van mogelijke discriminatie wegens zwangerschap of moederschap als in 2012 (45 procent).

Ontzeggingen

Een op de tien vrouwen is door zwangerschap een promotie, salarisverhoging of opleiding misgelopen. Dat werd hen specifiek verteld door hun leidinggevende of werkgever. Discriminatie komt verder voor bij het sluiten of beëindigen van een arbeidscontract en het regelen van arbeidsvoorwaarden.

Zo werd ongeveer 11 procent van de vrouwen tijdens een sollicitatieprocedure expliciet afgewezen vanwege zwangerschap, moederschap of het hebben van een kinderwens, aldus het College voor de Rechten van de Mens.