Het aantal taxichauffeurs in Amsterdam is de eerste helft van dit jaar explosief gestegen. De nieuwe chauffeurs zijn vaak jongeren en zzp'ers.

In de eerste helft van 2016 zijn vijf keer zoveel mensen begonnen als taxichauffeur, dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau, opgevraagd door Het Parool. In totaal begonnen 382 mensen als taxichauffeur, vorig jaar was dat 76.

"Er zijn veel jongeren die zich bij ons willen aansluiten", zegt de woordvoerder van taxibedrijf My Taxi Centrale Amsterdam.

De woordvoerder van de landelijke brancheorganisatie KNV Taxi herkent dat. "Ik kan het niet checken, maar ik kan me er iets bij voorstellen. Het is een tijd dat jongeren moeilijk werk kunnen vinden, dus dan is taxichauffeur worden een logische stap."

Ook de toestroom van zzp'ers wordt door beide woordvoerders genoemd. "Er is een ontzettende toename van zzp'ers binnen de taxibranche", volgens KNV Taxi. 

Het aantal zelfstandige taxichauffeurs door een vereenvoudiging van de taxiwet is sinds het begin van dit jaar met 50 procent gegroeid.  

Grote steden

In Amsterdam zijn meer dan 4.200 straattaxi's. Ook in Rotterdam is het aantal chauffeurs, in iets mindere mate, toegenomen. "Dit is een verschijnsels dat je in allerlei grote steden ziet, in New York en Londen bijvoorbeeld ook. Maar het toerisme neemt natuurlijk ook toe", volgens KNV Taxi.

De organisatie wijst er op dat er wettelijke eisen zijn afgeschaft waardoor het makkelijker is om taxichauffeur te worden. "Met name op de straattaximarkt zie je dit terug. Ook op andere plekken in het land, maar met name in en rondom Amsterdam en Schiphol."

Ook zijn er platforms voor consumenten bijgekomen, zoals Uber. "Deze platforms trekken eveneens zzp'ers aan. Dit zorgt ook weer voor extra chauffeurs."

Meer jongeren

Dit is ook iets dat My Taxi Centrale Amsterdam tegenkomt. "Vroeger moest je allemaal examens halen om taxichauffeur te worden, inmiddels kan bijna iedereen een taxibedrijf starten door naar de KvK te gaan. Ik kan wel iedereen gaan aannemen, maar dat is niet eerlijk voor de mannen die al lange tijd voor ons werken", aldus de woordvoerder.

Het probleem ligt volgens hem bij het aantal standplaatsen. "Voor alle nieuwe chauffeurs zijn niet genoeg standplaatsen. Je mag niet zomaar iemand op straat oppikken, het moet via de standplaats gaan." 

De gemeente Amsterdam moet volgens My Taxi Centrale Amsterdam voor een oplossing zorgen door een stop in te zetten. "We zijn voortdurend met de branche in overleg over extra maatregelen", zegt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam als reactie hierop. "Een voorbeeld hiervan is de pop-up-taxistandplaats bij Rembrandtplein en dat bleek succesvol. Wij gaan niet over een maximaal aantal taxichauffeurs. Het is een vrij beroep."