Vrouwen vragen even vaak om loonsverhoging als mannen, maar de kans dat zij dit krijgen is vele malen kleiner.

Volgens onderzoek van de universiteit van Wisconsin uit Amerika en de universiteit van Warwick uit Engeland hebben mannen 25 procent meer kans dat een aanvraag om loonsverhoging gehonoreerd wordt dan wanneer vrouwen dat doen.

Voor de studie werden gegevens verzameld van 4.600 Australische werknemers van 800 verschillende werkgevers. In het onderzoek werd gekeken naar mogelijke oorzaken zoals terughoudendheid vanwege angst voor hoe de werkgever zou reageren of het feit dat vrouwen wellicht minder doortastend zijn bij onderhandelingen.

Volgens onderzoeker Andrew Oswald kon dit niet worden onderbouwd met de resultaten. "We hadden geen idee wat voor uitkomst we zouden krijgen. Na het zien van onze bevindingen, denk ik dat we moeten accepteren dat er sprake is van een element van pure discriminatie tegen vrouwen."

Wel komt uit het onderzoek naar voren dat jonge vrouwen vaker loonsverhoging krijgen dan oudere vrouwen. Een positief gegeven volgens onderzoeker Goodall. "Jonge vrouwen onderhandelen vandaag de dag succesvoller over hun salaris dan oudere vrouwen, wellicht zal deze trend doorzetten in de toekomst."