De schoolvakanties in de regio Zuid komen maandag tot een einde. Daarmee is de zomervakantie in Nederland officieel afgelopen.

De regio's Noord en Midden gingen respectievelijk vorige week en de week ervoor al naar school.

Nederland kent al lange tijd vakantiespreiding, die elk jaar wisselt. Volgend jaar mogen de leerlingen van de regio Midden weer als eerste op vakantie, maar gaat Noord als laatste.

Scholieren die in de tussentijd aftellen naar andere vakanties moeten nog even geduld hebben. De eerstvolgende vrije periode voor Noord en Midden is medio oktober: de herfstvakantie. Zuid mag een week later, op 22 oktober, weer ontspannen.

Studenten

Met toespraken van universiteitsbestuurders en gastsprekers gaan maandag ook universiteiten weer van start. Studenten duiken in de studieboeken en gaan weer naar college's en werkgroepen. Twee universiteiten openden vorige week al hun academisch jaar.

De meeste universiteiten houden hun bijeenkomsten in eigen huis. Maar de universiteit in Maastricht begint het nieuwe studiejaar in het Theater aan het Vrijthof, Universiteit Utrecht viert de opening in de Domkerk met als gastsprekers staatssecretaris Sander Dekker en fysicus Robbert Dijkgraaf. Rijksuniversiteit Groningen houdt de openingsbijeenkomst in de Martinikerk.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) spreekt bij de universiteit in Tilburg en minister Jet Bussemaker (Onderwijs) is te gast in de aula van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De Radboud Universiteit in Nijmegen en de Erasmus Universiteit Rotterdam begonnen vorige week al.