De gratis verklaring omtrent gedrag (VOG) voor vrijwilligers is zo'n groot succes dat het beschikbare aantal eenmalig met 20.000 wordt verhoogd.

Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De regeling is bedoeld om mensen met een verleden als bijvoorbeeld kindermisbruiker te weren uit vrijwilligerswerk met kinderen en verstandelijk gehandicapten. Per jaar zijn 100.000 gratis VOG's beschikbaar voor de vrijwilligersorganisaties. De verklaringen vinden echter zo gretig aftrek dat Dijkhoff er dit jaar fors meer ter beschikking stelt.

De regeling geldt sinds januari 2015. Inmiddels doen meer dan 3800 organisaties mee. In de eerste helft van 2016 kwamen er 900 bij en werden in totaal al zo'n 43.500 gratis VOG's verstrekt.

De VOG is een verklaring waaruit blijkt dat iemands gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde functie. Mensen die een VOG aanvragen worden gescreend. Om de screening te verbeteren wil staatssecretaris Dijkhoff informatie uitwisselen met andere EU-landen.

Communicatie

Dijkhoff wil ook de communicatie met jongeren over de VOG verbeteren. Volgens hem schatten veel jongeren de kans op het krijgen van zo'n verklaring te laag in, als ze bijvoorbeeld iets op hun kerfstok hebben of denken te hebben. Dijkhoff laat brieven herschrijven zodat ze makkelijker te begrijpen zijn. Ook wordt een korte film gemaakt over de VOG.

De staatssecretaris laat weten dat het aantal afwijzingen beperkt is. Onder jongeren waren het er vorig jaar 438 op 169.000 aanvragen, ofwel zo'n 0,26 procent.