Lange wachtlijsten voor hulphond voor getraumatiseerde hulpverleners

Een getraumatiseerde veteraan of hulpverlener moet minimaal een jaar wachten tot hij of zij een hulphond krijgt. Verschillende opleidingscentra voor PTSS-hulphonden hanteren lange wachtlijsten.

Het AD schrijft dat woensdag op basis van een rondvraag bij onder meer Hulphond Nederland, KNGF Geleidehonden en Stichting BultersMekke.

Steeds vaker doen veteranen en voormalig hulpverleners aanspraak op een zogeheten PTSS-hond. Deze hulphond helpt bij het signaleren van angst en spanning en helpt het baasje bij het oppakken van het dagelijks leven. "Bovendien biedt de hond structuur, zorgt dat zijn baasje weer buitenkomt en mee kan doen aan het maatschappelijk leven", zegt Peter van Uhm, oud-Commandant der Strijdkrachten, in het AD.

Bij Hulphond Nederland kwamen sinds 2012 zo’n tweehonderd aanvragen binnen. Daarvan zijn er inmiddels 25 geplaatst. KNGF leverde dertig honden af in drie jaar tijd, dit jaar zullen ze er dertien plaatsen. Stichting BultersMekke plaatste 29 honden sinds 2009.

Wachtlijst

Stichting KNGF Geleidehonden heeft in verband met de lange wachttijd inmiddels besloten om de wachtlijst voorlopig te sluiten. Mensen die een trauma hebben door bijvoorbeeld een ongeluk of huiselijk geweld komen niet in aanmerking voor een hulphond bij Hulphond Nederland en KNGF, wel bij Stichting BultersMekke.

De stichtingen zeggen meer geld nodig te hebben om hulphonden op te leiden. Iedere hond kost zo'n 15.000 euro, daarnaast zijn er nog onderhoudskosten.

Een PTSS-hond valt niet onder de basisverzekering, vanwege het ontbreken van wetenschappelijk bewijs. Een hulphond voor blinden en andere fysiek beperkten valt wel onder deze verzekering.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie