Negen op de tien 12- tot 25-jarigen tevreden met leven

De meeste Nederlandse jongeren zijn tevreden over hun leven, vooral jonge tieners.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vroeg vierduizend jongeren tussen de 12 en de 25 jaar oud of ze tevreden zijn met hun leven.

Hen werd ook gevraagd of ze over een aantal specifieke thema's tevreden zijn. Het meest tevreden bleken de ondervraagden over hun vriendenkring: 92 procent was hier content mee. Ook psychische gezondheid en woning kunnen met beide 90 procent op een hoge score rekenen.

De tevredenheid ligt het laagst in de categorieën financiën en vrije tijd. Voor beide geldt dat ongeveer driekwart van de jongeren er tevreden over is.

Tieners

Jonge tieners blijken gemiddeld tevredener dan oudere jongeren. Van de 12- tot 18-jarigen is 94 procent tevreden met zijn of haar leven, tegen 87 procent van de 18- tot 25-jarigen.

De tevredenheidsscores van jongens en meisjes verschillen enigszins. Zo zijn bijna negen op de tien jongens tevreden over hun uiterlijk; bij meisjesligt dit met bijna acht op de tien lager. Jongens worden naarmate ze ouder worden wel iets ontevredener over hoe ze eruit zien.

Financiën

FNV Jong laat weten niet op te kijken van de conclusie dat vooral jongvolwassenen minder vaak tevreden zijn over zaken als financiën. Zij moeten volgens de bond vanaf hun achttiende aan allerlei verplichtingen voldoen, terwijl ze vaak nog steeds een jeugdloon krijgen.

De jongerenbond grijpt het onderzoek aan om te pleiten voor onder meer een flinke verhoging van de jeugdlonen. "Er valt nog een wereld te winnen door iets te doen aan onderbetaling en het gebrek aan erkenning", aldus vice-voorzitter Kristina van der Molen in een verklaring.

FNV Jong is evenmin te spreken over onbetaalde werkervaringsplaatsen voor jongvolwassenen, die het volgens de bond al lastig genoeg hebben. "Als ze dan ook nog voor het blok gezet worden om zonder loon werkervaring op te doen, lopen ze helemaal vast."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie