Ruim 80 procent van huisdiereigenaren zou zich geen leven meer kunnen voorstellen zonder kat, hond, konijn of vis. Zeven op de tien eigenaren zegt dat hun huisdier net zo dierbaar is als een kind.

Consumentenprogramma Radar vroeg ruim 34.000 panelleden naar hun band met hun huisdier. Ook panelleden zonder huisdier werd gevraagd wat hun overwegingen waren.

De meeste huisdierenbezitters hebben een hond (54 procent) of een kat (47 procent). Vissen, knaagdieren en vogels zijn een stuk minder populair. 1 procent van de ondervraagden heeft een zogenoemd 'terrariumdier' zoals een hagedis, slang of schildpad.

Ongeveer een kwart van de huisdiereigenaren is bereid om meer dan 1.000 euro te betalen voor een medische ingreep. Daarbij plaatsen zij echter wel de opmerking dat ze een dier niet van behandeling naar behandeling willen slepen: het dier moet zo min mogelijk lijden.

Vrijheidsbeperking

Huisdiereigenaren vinden het grootste nadeel van het hebben van een dier in huis dat er veel verdriet is om ziekte en verlies. 1 op de drie eigenaren vindt ook de beperking in vrijheid een groot nadeel. Voor mensen zonder huisdier is dat ook de voornaamste reden om er geen te nemen: 58 procent zegt dat de vrijheidsbeperking te veel is.