Vrouwelijke managers hebben vaker burnoutklachten dan mannen met deze functie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een woensdag verschenen onderzoek.

Vorig jaar had 14 procent van de vrouwen met een managementfunctie deze klachten volgens het CBS.

Zij gaven aan zich compleet uitgeput te voelen door hun werk, of dat het veel van ze vergt om de hele dag met mensen te werken. Bij mannen ging het om 10 procent.

Van de 6,9 miljoen werknemers zijn er bijna 350.000 manager van beroep. Van alle mannelijke werknemers heeft 7 procent een managementfunctie en van alle vrouwelijke werknemers 3 procent.

Dit verschil komt doordat veel vrouwen in deeltijd werken.

Hogere werkdruk

Vrouwen met een managementberoep melden niet alleen meer burn-outklachten, ze ervaren ook een hogere werkdruk.

"Vaker dan mannen in het management geven zij aan extra hard of erg snel te moeten werken, of heel veel werk te moeten doen'', aldus het statistiekbureau. De werkdruk is vooral hoog in het onderwijs en de gezondheidszorg, waar relatief veel vrouwelijke managers werken.

Vrouwen met burn-outklachten geven vooral aan zich meerdere keren per maand leeg te voelen aan het einde van een werkdag. Ook zijn zij vaak emotioneel uitgeput of moe in de ochtend bij confrontatie met het werk.

Dinsdag riep de Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, werkgevers en werknemers nog op om meer werk te maken van te hoge werkdruk. De inspectie adviseerde om hierbij ook de hulp van deskundigen in te schakelen.

Bekijk de toelichting van het CBS