Ruim een op de tien niet-moslims vindt dat het Suikerfeest moet worden ingevoerd als een officiële nationale feestdag. Onder de ondervraagde moslims is dat percentage 63 procent.

Dat blijkt uit een peiling van NU.nl onder 2.331 niet-moslims en 371 moslims. Bijna een miljoen Nederlandse moslims sluiten deze week de ramadan af met het Suikerfeest.

Zo'n 71 procent van de niet-moslims wil het Suikerfeest niet als officiële feestdag, bij moslims is dit 14 procent.

Een officiële feestdag betekent niet per definitie dat het een vrije dag van werk of school is; dat wordt vaak geregeld in de cao of arbeidsovereenkomst. Een verzoek van politieke partij Denk om de vergadering van dinsdag te verplaatsen in verband met het Suikerfeest werd door de Tweede Kamer vorige week verworpen.

Suikerfeest als feestdag

Bron: NUpanel© NU.nl/Jerry Vermanen

Bewondering

Een op de drie niet-moslims (34 procent) heeft bewondering voor de deelnemers aan de ramadan. Deelnemers mogen tijdens de ramadan tussen zonsopgang en -ondergang niet drinken, roken, eten en seks hebben.

30 procent van de niet-moslims vindt dat supermarkten voldoende aandacht besteden aan de ramadan, in de vorm van specifieke aanbiedingen of reclames. De moslims onder de respondenten zijn minder tevreden met de publiciteit van de winkels voor de vastenmaand en het Suikerfeest: 45 procent vindt de aandacht rondom het feest te weinig.

Het Suikerfeest is de traditionele afsluiting van de ramadan. Tijdens het feest staat het eten van vooral zoetigheid centraal.​