Overspannen docent 'besmet' leerlingen met stress

Er lijkt een verband te zijn tussen leraren met een burn-out en gestreste leerlingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of British Columbia.

De onderzoekers verzamelden op verschillende tijdstippen speekselmonsters van ruim 400 basisschoolleerlingen terwijl ze in de klas zaten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Social Science & Medicine.

Ze testten hoeveel cortisol er in hun speeksel zat. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt bij stress.

De leraren vulden een vragenlijst in, de zogeheten Maslach Burnout Inventory. Aan de hand van hun antwoorden kon afgeleid worden in welke mate ze aan een burn-out leden.

Verband

In klassen met een docent die uitgeput was of een sterke mate van burn-out ervaarde, bleek het cortisolgehalte van de leerlingen verhoogd te zijn.

"Dit suggereert dat er in klassen besmetting plaatsvindt tussen leerlingen en hun leraren", zegt Eva Oberle van de University of British Columbia. "Het is niet bekend wat er als eerste was, het verhoogde cortisol bij de leerlingen of de burn-out bij de docenten. We zien het verband tussen de stress van de leraar en de leerlingen als een cyclisch probleem in klassen".

Stressvol klimaat

Volgens Oberle kan een stressvol klimaat in een klas het gevolg zijn van docent die onvoldoende steun krijgt, waardoor deze zijn klas niet goed aankan. Vervolgens wordt er niet aan de behoeften van de leerlingen voldaan, waardoor zij gestrest raken.

Andersom is het ook mogelijk dat de stress begint bij de leerlingen. Docenten kunnen een burn-out krijgen als ze lesgeven aan een lastige klas met leerlingen met angstklachten, gedrags- of andere problemen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie