Man rijdt twee keer zo veel kilometers naar werk als vrouw

Nederlandse werkende mannen reizen dubbel zo ver met de auto naar het werk als hun vrouwelijke collega's: 30 kilometer tegen 16 kilometer per dag.

Hoogopgeleide mannen spannen met ruim 32 kilometer de kroon, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoogopgeleide vrouwen maken 21 kilometer woon-werkkilometers per dag, nog altijd minder dan mannen die laagopgeleid zijn (bijna 26).

Het verschil tussen mannen en vrouwen is te verklaren. Vrouwen werken vaker parttime en werken - vermoedelijk mede daardoor - ook dichter bij huis.

Daarentegen verrijden vrouwen meer kilometers om bij familie, vrienden en kennissen op bezoek te gaan. Voor sport en hobby's zijn het weer mannen die de grootste afstanden afleggen.

Gemiddeld is een werkende Nederlandse man 40 minuten per dag aan het reizen, en een werkende vrouw 28 minuten.

Drentenaren

Ook tussen verschillende provincies zijn er verschillen in woon-werkreisverkeer. Inwoners van Drenthe reizen dagelijks met 37 kilometer een stuk meer dan Zuid-Hollanders (28 kilometer).

Het CBS onderzocht ook welke Nederlanders het vaakst de auto pakken in plaats van ander vervoer. Ook dat zijn de Drentenaren. Utrechters reizen naar verhouding het vaakst per fiets of trein.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie