Er zijn nog altijd te weinig jongeren die bij gemeenten werken. Uit de jaarlijkse Personeelsmonitor Gemeenten blijkt dat het voor de lokale overheden lastig blijft om jonge mensen aan te trekken.

In het afgelopen jaar was 39 procent van de nieuwe medewerkers bij gemeenten onder de 35 jaar, meldt het Nederlands Dagblad. Vijf jaar eerder, in 2011, was de instroom nog 41 procent.

In de cao voor gemeenten werd drie jaar geleden vastgesteld dat er tussen 2013 en 2015 ruim vijftienhonderd nieuwe jongeren moeten instromen bij gemeenten. De monitor meldt niet of dat is gelukt of niet. "Dat moeten we nog evalueren", vertelt Asha Khoenkhoen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in de krant.

Volgens Khoenkhoen is het "nog niet zo makkelijk" om jongeren aan te trekken bij gemeenten. Zo'n 14 procent van de vertrekkende werknemers is onder de 35 jaar, voornamelijk vanwege het carrièreperspectief en onvoldoende aansluiting bij de organisatie.

Ruim 7 op de 10 gemeenten hanteert een specifiek wervings- en selectiebeleid om meer jongeren aan te trekken. Dat doen ze door middel van trainees en stagiaires.