Het extra licht op de langste dag van het jaar en op de andere dagen in de zomer zorgt mogelijk voor een verbetering van het humeur, stelt een professor van de Universiteit van Pennsylvania. Het is dinsdag de langste dag van het jaar.

"Mensen lijken zich beter te voelen in de zomermaanden. Er worden meer positieve emoties ervaren", vertelt Philip Gehrman van de universiteit in Time. De tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang duurt op dinsdag ruim 16 uur en 45 minuten. 

Toch verschillen de effecten van het extra zonlicht van persoon tot persoon. Het zonlicht in de ochtend kan bijvoorbeeld mensen irriteren die laat opstaan, maar voor mensen die vroeg willen opstaan kan het juist een positief effect hebben.

De langste dag van het jaar is van invloed op het circadiaanse ritme, ook wel het slaap-waakpatroon. Op dagen met meer zonlicht komt het circadiaanse ritme beter in lijn met het natuurlijke dag en nacht-ritme.

Goed humeur

Het is volgens Gehrman onduidelijk of het goede humeur van mensen direct komt door een beter circadiaans ritme, of dat het komt door het zonlicht zelf. Volgens Frank Scheer, directeur van het Medische Chronobiologie Programma bij het Brigham and Women's Hospital in Boston (Verenigde Staten), heeft minder zonlicht in de wintermaanden een duidelijk effect op het humeur van mensen.

"Als in de winter de dagen korter zijn, staan we vaker op wanneer het nog donker buiten is. Dat is voordat ons circadiaanse ritme ons dus stimuleert om wakker te worden", aldus Scheer.

De astronomische zomer start dit jaar ook op 21 juni.