Cadeaus voor Vaderdag in prijs gestegen

De prijzen van klassieke geschenken voor Vaderdag, zoals drank, aftershave of een boek, zijn het afgelopen jaar gestegen. Voor producten als bier moet nu gemiddeld 1,5 procent meer worden betaald.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgezocht dat ook parfums en andere verzorgingsproducten 0,9 procent meer kosten. De populairste boektitels zijn zelfs bijna 14 procent duurder dan die rond Vaderdag vorig jaar.

Of de hogere prijzen ook zorgen voor een hogere omzet bij de winkeliers is onduidelijk. Onderzoek van Q&A Research wijst uit dat de populariteit van Vaderdag de laatste jaren wat aan het dalen is. Veel mensen vinden het een commerciële aangelegenheid.

Volgens navraag onder ruim duizend consumenten doet zo'n 45 procent zondag "iets" aan het feest. Dat is een fractie minder dan vorig jaar. Wie wel wat aan zijn of haar vader geeft, trekt hiervoor naar verwachting iets meer dan 30 euro uit, nagenoeg evenveel als vorig jaar.

Detailhandel Nederland rekent komend weekend niettemin op extra omzet voor de winkelbranche, vergeleken met twaalf maanden terug. Door de aantrekkende economie en huizenmarkt zijn cadeaus uit doe-het-zelfzaken erg in trek, weet de branchevereniging. Met de zomer in aantocht verwachten retailers ook dat barbecues het goed zullen doen.

Feestdagen

Econoom Marten van Garderen van ING betwijfelt of het economisch herstel mensen over de streep zal trekken om dieper in de buidel te tasten voor hun vader. "Vaak maakt het bij feestdagen niet zo uit hoe het met de economie gaat. Dit soort uitgaven gaan toch vaak uit het hart", aldus de deskundige.

Vaderdag is eind jaren dertig in Nederland geïntroduceerd, als tegenhanger van de al langer bestaande Moederdag. Op initiatief van de Nederlandse Bond van Herenmode-detaillisten werd in 1948 afgesproken dat de feestdag voortaan elk jaar op de derde zondag van juni zou plaatsvinden.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie