Het is voor expats in Nederland erg moeilijk om vrienden te maken.

Dat blijkt uit een peiling van Z Today en DutchNews.nl, meldt RTL Z. Bijna 60 procent van de 1.100 respondenten zeggen dat het vrijwel onmogelijk is bevriend te raken met een Nederlander. Dit komt vooral doordat Nederlanders met name afspreken met vrienden die ze al jaren kennen, blijkt uit het onderzoek.

Ook misverstanden over gemaakte afspraken in de avond worden als reden opgegeven. Zo vinden de meeste Nederlanders het logisch dat mensen voor 20.00 uur al gegeten hebben als er rond dat tijdstip een afspraak gepland staat. Een expat is dit vaak niet gewend en gaat ervan uit dat er dan nog gegeten moet worden. In Spanje eten mensen bijvoorbeeld tussen 21.00 en 23.00 uur.

Een ander probleem zou de taalbarrière zijn. Nederlanders gaan vaker dan in andere landen over op het spreken van Engels met elkaar wanneer een expat zich bij de groep voegt. Dit zou het integratieproces, ondanks alle goede bedoelingen, juist tegenwerken.

Buurvrouw

Daarnaast komt uit de peiling naar voren dat Nederlanders niet berekend zijn op een onverwachte extra bezoeker bij bijvoorbeeld een etentje. Wanneer je in het buitenland bijvoorbeeld je buurvrouw meeneemt, wordt ze hartelijk ontvangen. In Nederland is dit veel minder normaal, stellen de expats.

De beste plekken om toch Nederlandse vrienden te maken, zijn volgens de expats: op het werk (53 procent), op een sportclub (46 procent), tijdens het uitgaan (38 procent), op school (31 procent), online (12 procent) of door het doen van vrijwilligerswerk (10 procent).

​In totaal wonen in Nederland 57.000 expats, waarvan tweederde man is. De meeste expats in Nederland komen uit Duitsland (7.350) en het Verenigd Koninkrijk (6.860). De Verenigde Staten staat op de zesde plaats. Expats zijn meestal aan het werk bij een groot internationaal bedrijf en hebben vaak niet de intentie om lang in Nederland te blijven.