Meer middelbare scholieren stromen door naar hoger niveau

Het aantal middelbare scholieren dat na het behalen van een diploma opstroomt naar een hoger middelbaar schoolniveau, het zogeheten 'stapelen', is in tien jaar niet meer zo hoog geweest.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) schrijft maandag in een brief aan de Tweede Kamer dat 7,8 procent van de scholieren met een vmbo- of havo-diploma in het schooljaar 2014/2015 besluit om verder te gaan op een hoger schoolniveau. Dat blijkt uit cijfers van DUO.

Dekker denkt dat de oorzaak voor de stijging wellicht is dat scholen kinderen betere kansen bieden of "beter begeleiden in hun schoolloopbaan".

Eisen

Ook zouden scholen volgens Dekker zich wellicht beter houden aan de toelatingscode vmbo-havo die sinds 2012 wordt gehanteerd.

Deze code houdt in dat scholen hooguit een 6,8 mogen eisen als gemiddeld examencijfer voor een student om verder te gaan op een hoger onderwijsniveau.

Dekker schrijft daarnaast in zijn brief dat er een spanningsveld zit tussen het recht om te kunnen doorstromen naar een hoger niveau en het risico op hogere uitval. 

Doorstroomrecht

In het najaar besluit de staatssecretaris of er een doorstroomrecht moet komen voor vmbo'ers naar andere vormen van het voortgezet onderwijs.

Aangezien de toelatingscode goed lijkt te werken zag Dekker vorig jaar geen reden om een generiek doorstroomrecht in te voeren.

"Diplomastapelen kan een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van talenten, maar is geen doel op zich", zei hij vorig jaar.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie