Mensen die hun geliefde online ontmoetten hechten meer waarde aan goede seks, zo blijkt uit een lezersonderzoek van NU.nl.

Het meest recente NUpanel over liefde werd ingevuld door ruim duizend mensen, die representatief zijn voor de Nederlandse bevolking.

Van de respondenten met een relatie, antwoordde 41 procent 'goede seks' op de vraag wat liefde voor hen is. Dit percentage ligt een stuk hoger (59 procent) voor de respondenten die hun partner online ontmoetten: via een datingsite of - app.

Er waren meerdere antwoorden mogelijk op de vraag wat liefde is. 'Elkaar altijd steunen' werd het vaakst aangevinkt: 79 procent vindt dit een van de voornaamste kenmerken van liefde. Ook 'een stabiele relatie' (72 procent) en 'loyaliteit' (64 procent) werden vaak gekozen.

Samen oud worden

Ook op andere punten verschillen de opvattingen tussen mensen met een online of 'offline' ontstane relatie. Dat blijkt bijvoorbeeld wanneer de respondenten wordt gevraagd naar hun droombeeld als het gaat om een liefdesrelatie. 

Wie digitaal een partner vond, ziet "samen oud worden" (85 procent) en "samen wensen realiseren" (71 procent) naar verhouding vaker als droombeeld dan wie de partner op een andere manier ontmoette.

Een online ontmoeting is nog niet het meest voorkomende verhaal achter een relatie. 11 procent van de relaties heeft een oorsprong op een website en 2 procent ontstaat via een app. Werk of studie (24 procent) of uitgaan (20 procent) komen vaker voor.

56 procent vindt dat verliefdheid de basis is voor een relatie. 20 procent is het oneens met die stelling en de overige respondenten zijn neutraal.