Hersenen mannen en vrouwen werken anders bij samenwerken

Mannen en vrouwen hebben verschillende hersenactiviteiten als het gaat om samenwerking. Dat blijkt uit een studie van de Stanford University School of Medicine.

"Het is niet zo dat mannen beter samenwerken dan vrouwen of andersom of niet met elkaar kunnen samenwerken," zegt wetenschapper, Allan Reiss, in een persbericht over het onderzoek. "Integendeel, er is gewoon een verschil in de manier waarop ze samenwerken."

Uit eerdere studies bleek al dat vrouwen meer samenwerken als ze worden bekeken door andere vrouwen. Mannen blijken beter samen te kunnen werken als de groep groter is. Bij een gemixte groep hebben vrouwen de neiging meer samen te willen werken.

Deze resultaten komen veelal uit onderzoeken door middel van MRI-scans waarin deelnemers wordt gevraagd na te denken over samenwerking, terwijl ze in de scan liggen.

Test

Voor hun eigen onderzoek hebben de wetenschappers van Stanford zogeheten "hyperscanning" gebruikt met een infraroodtechniek, waardoor de 222 proefpersonen daadwerkelijk met elkaar konden samenwerken. De paren konden elkaar wel zien maar mochten niet met elkaar praten en moesten tegelijk een knop indrukken.

"Bij paren van hetzelfde geslacht werd een grotere samenhang gevonden met betere prestaties op de taak", legt onderzoeker Joseph Baker. "Echter, de locatie van de samenhang in de hersenen verschilde tussen man-man en vrouw-vrouw paren."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie