Acceptatie voor homoseksualiteit neemt toe onder Amerikanen

De acceptatie van homoseksuele relaties onder de Amerikaanse bevolking neemt toe. Het percentage is in 2014 verviervoudigd ten opzichte van 1990.

Het aantal personen dat met een relatie tussen twee personen van hetzelfde geslacht "helemaal niets mis" vindt, is gestegen van 13 procent naar 49 procent.

Drie Amerikaanse universiteiten verzamelden informatie afkomstig van een nationale enquête onder 30.000 landgenoten. De resultaten zijn gepubliceerd in Archives of Sexual Behaviour.

De toename vond vooral plaats onder volwassenen onder de dertig jaar. Binnen deze groep was een stijging van 15 naar 63 procent te zien.

Mensen die voor 1924 geboren zijn, veranderen door de jaren heen nauwelijks van mening.

Toename

Ook het aantal Amerikanen, van achttien jaar en ouder, dat tenminste één keer seksueel actief is geweest met een persoon van hetzelfde geslacht, is licht toegenomen.

Volgens de onderzoekers kan verandering in publieke opinie door drie redenen komen. "Mensen worden ouder, het kan gebeuren omdat er verschillende generaties zijn of het kan gewoon te wijten zijn aan de tijdsperiode", aldus onderzoeker Ryne Sherman.

Volgens Sherman komt de toename in acceptatie bij homoseksuele relaties vooral door de tijdsperiode. Daarnaast zouden mensen tegenwoordig individualistisch zijn en minder snel sociale regels volgen.

De resultaten zijn gebaseerd op data van de General Social Survey. Informatie over seksueel gedrag wordt sinds 1973 verzameld, sinds 1989 wordt ook gevraagd naar meningen over homoseksuele relaties.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie