'Meer boeken tijdens opgroeien gelinkt aan hoger inkomen'

Jongens die opgroeien in een huis waar ze veel boeken tot hun beschikking hebben, verdienen volgens nieuw onderzoek als ze ouder worden meer dan leeftijdsgenoten die minder boeken in huis hadden.

Drie economen van de universiteit van Padova in Italië bestudeerden zesduizend mannen geboren in negen Europese steden, hun resultaten staan in Economic Journal​.

De levensloop van de mannen werd in de periode van 1920 tot 1956 door de economen bestudeerd. In die periode werd de minimale leeftijd waarop kinderen van school mochten verhoogd. De wetenschappers keken of de jongens minder dan tien boeken, een boekenplank, een boekenkast met meer dan honderd boeken, twee boekenkasten of meer dan twee kasten in huis hadden.

Een jaar langer naar school gaan, stond gelijk aan gemiddeld 9 procent meer loon. Dat verschilde naarmate het aantal boeken toe- of afnam. De mannen die één boekenplank in huis hadden verdiende gemiddeld 5 procent meer, mannen met meer dan een boekenkast in huis verdienden zo'n 21 procent meer.

De economen denken dat boeken een kind aanmoedigen om te lezen en dat meer lezen een positief effect heeft op de cijfers die een kind haalt op school.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie