Een op de drie Nederlanders besteedt het vakantiegeld dat rond deze tijd wordt uitgekeerd ook daadwerkelijk aan de vakantie.

Van deze mensen had zelfs 54 procent zonder vakantiegeld dit jaar niet weg gekund. Dat blijkt uit een representatieve peiling van NU.nl onder 1.372 mensen.

Sparen komt op de tweede plaats: een op de vijf respondenten gebruikt het vakantiegeld hier voornamelijk voor.

14 procent gebruikt het bedrag voor het aflossen van schulden of het betalen van achterstallige rekeningen. Voor een meerderheid van deze groep is het vakantiegeld hiervoor zelfs noodzakelijk.

Korte trips

De respondenten werd ook gevraagd naar voor welk type vakantie ze kiezen. De helft kiest voor één of meerdere lange vakanties. Bijna een op de vijf respondenten gaat dit jaar niet lang weg, maar gaat in plaats daarvan één of meerdere korte trips.

De citytrip is momenteel erg populair onder Nederlanders, zegt Jules Dijkstra van reissite Trivago. "Ik denk dat het vakantiegeld makkelijker aan korte trips besteed kan worden, omdat deze op korte termijn te boeken zijn."

Het vakantiegeld wordt uitgekeerd als het vakantieseizoen al begint: in mei of juni.

Berlijn

"Je kan twee weken van tevoren prima een weekendje naar Berlijn organiseren. Maar voor twee weken Thailand moet je maanden van tevoren plannen om een goede prijs te krijgen voor de vlucht. Daarvoor komt het vakantiegeld dus te laat", legt Dijkstra uit.

"Ik denk dat veel mensen tijdig een vakantie boeken voor de zomer, en met het uitgekeerde vakantiegeld ineens geld hebben om nog kort weg te gaan."