Nederlandse universiteiten krijgen 11 procent meer aanmeldingen

Meer dan 73.000 aankomend studenten hebben zich aangemeld voor een universitaire studie in Nederland vanaf september. Dat is 11 procent meer dan vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van de VSNU, de vereniging van universiteiten. De stijging komt vooral op het conto van internationale studenten. Het aantal aanmeldingen uit die hoek nam toe met maar liefst 28 procent: van 15.735 vorig jaar naar 20.075 dit jaar. Het aantal Nederlandse aanmeldingen ging met 6 procent omhoog naar 50.481.

Bij de hogescholen ligt het aantal op ruim 143.000, een plus van bijna 6 procent. De Vereniging Hogescholen zegt dat een deel van de toename bij deze opleidingen waarschijnlijk te maken heeft met de verwachte aanwas van het aantal gediplomeerden in zowel vwo, havo als mbo.

De universiteiten spinnen ook garen bij meer vwo'er die eindexamen doen.

Uitval

Studenten moesten zich voor 1 mei aanmelden. In de regel daalt het aantal inschrijvingen nog omdat een aantal uiteindelijk er toch van afziet. De uiterste aanmelddatum is in 2014 vervroegd om uitval terug te dringen. Iedere aankomend student moet de komende maanden een verplicht introductie- of kennismakingstraject doorlopen.

Bij de universiteiten waren er zowel in 2014 als vorig jaar 66.000 aanmeldingen. De hogescholen kenden vorig jaar een forse instroomdaling van 8,6 procent.

Tijdelijke dip

Volgens minister Jet Bussemaker (Onderwijs) duidt de stijging erop ''dat de dip als gevolg van de invoering van het studievoorschot inderdaad tijdelijk is''.

Sinds vorig jaar krijgen studenten geen basisbeurs meer, maar moeten ze geld lenen. De oppositie vreest dat daardoor minderen scholieren gaan studeren.

In een brief dinsdag aan de Kamer houdt Bussemaker nog wel een slag om de arm. Ze wijst er onder meer op dat het aantal aanmeldingen altijd aanzienlijk hoger is dan het aantal definitieve inschrijvingen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie