Het merendeel van de Nederlanders doet zondag iets aan Moederdag. Miljoenen Nederlandse vrouwen worden door hun kinderen in het zonnetje gezet, getrakteerd of krijgen een cadeau.

Het feest wordt op de tweede zondag van mei ook gevierd in onder meer Duitsland, België, Italië, Zwitserland en de Verenigde Staten. Vorige week werd Moederdag al gevierd in bijvoorbeeld Spanje en Portugal. In andere Europese wordt later deze maand stilgestaan bij Moederdag. 

De traditie is in de jaren dertig van de vorige eeuw komen overwaaien uit de VS, al werd ook in bijvoorbeeld het oude Griekenland ook al aan een vorm van Moederdag gedaan.

President Woodrow Wilson riep Moederdag in 1914 in de Verenigde Staten uit tot officiële feestdag.

Video: Obama vraagt om respect en gelijkheid op Moederdag

Obama vraagt om respect en gelijkheid op Moederdag
Obama vraagt om respect en gelijkheid op Moederdag

Rozen

Naar schatting staan zes op de tien Nederlanders stil bij Moederdag, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Q&A. Dit aantal is al jaren stabiel. Het populairste cadeau lijkt nog steeds een bos bloemen te zijn, en dan in het bijzonder rozen.

De bloemenbranche verwacht dit jaar een recordomzet te draaien. Moederdag is traditioneel een van de drukste dagen van het jaar voor de sector en zowel lekker weer als een 'vakantiestemming' bevorderen vaak de verkoop.

Zonnig

Deze Moederdag verloopt vooral zonnig. Het wordt zondag tussen de 23 en 26 graden. Volgens Weerplaza is het opvallend vaak mooi weer op Moederdagen. De koudste Moederdag van deze eeuw waren 2005 en 2010, toen het op de tweede zondag in mei slechts 12 graden was.

Vaderdag is dit jaar op de derde zondag van juni.