Minder studenten kiezen voor tussenjaar

Minder studenten en scholieren kiezen voor een tussenjaar voordat ze verder gaan studeren.

In 2013 nam bijna 10 procent van de studenten een tussenjaar. In 2015 is dit aantal gedaald naar 4,9 procent, blijkt uit de Startmonitor van EP Nuffic onder ruim achttienduizend hoogopgeleide studenten.

Onder wo-studenten is de daling nog groter. Daar nam in 2013 nog 9,6 procent van de studenten een tussenjaar, tegenover de 2,9 procent in 2015. EP Nuffic zegt dat de daling is te verklaren door de afschaffing van de basisbeurs. In 2015 is het leenstelsel ingevoerd, waardoor studenten moeten lenen om hun studie te bekostigen.

Jongeren die een tussenjaar nemen kiezen vaak om te gaan backpacken in het buitenland of om een jaar te gaan werken.

Taal en cultuur

Tussen de verschillende opleidingen is ook een verschil te zien. Onder de studenten in taal en cultuur kiest zo'n 15 procent voor een tussenjaar. Bij agrarische opleidingen is dit aanzienlijk minder: 4 procent. Ook rechten- (1,7 procent) en onderwijsstudenten (4,5 procent) kiezen relatief minder vaak voor een tussenjaar.

Studenten met een tussenjaar die hebben gereisd hebben vaker contact met leeftijdgenoten in het buitenland (52 procent), dan scholieren die in hun tussenjaar hebben gewerkt (14 procent) of geen tussenjaar hebben genomen (12 procent).

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie