Het aantal tienermoeders in Nederland is nog nooit zo laag geweest.

Vorig jaar kregen 1.574 tienermeisjes (jonger dan 20 jaar) een kind, opnieuw een daling ten opzichte van voorgaande jaren. In 2015 kregen 3,2 op de duizend meisjes onder de 20 jaar een kind. Een jaar eerder waren dit er nog 3,7, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tienermoeders

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

Alleen bij meisjes van Antilliaanse en Surinaamse herkomst is het aantal tienermoeders nog altijd relatief hoog. Het aantal zwangerschappen onder tieners uit de Antillen of Suriname ligt meer dan drie keer zo hoog als het gemiddelde voor Nederland.

Het geboortecijfer onder tieners in Nederland behoort al jaren tot de laagste ter wereld. Binnen Europa ligt het alleen in Zwitserland en Denemarken nog iets lager dan in ons land. Bulgarije en Roemenië kennen verreweg de hoogste aantallen tienergeboorten, gevolgd door Turkije, Hongarije en Letland.

Tienermoeders per land

Afname

In Nederland neemt het aantal tienermoeders al jaren af. Sinds 2011 worden jaarlijks minder dan vijf op de duizend meisjes tussen de 15 en 20 jaar moeder. In de jaren zestig van de vorige eeuw waren het er nog ruim twintig op de duizend.

Bijna 80 procent van de tienermoeders in ons land is achttien of negentien jaar en 8 procent jonger dan zestien. Het aantal zwangere tieners is de laatste jaren in alle leeftijdsgroepen gedaald.