De luchtvaartopleidingen van Nederland hebben hun psychologische test van de opleiding aangepast na de luchtvaartincidenten die de afgelopen jaren plaatsvonden. Sommige opleidingen hebben ook hun training aangepast.

Donderdag werd bekend dat Duitsland een wet heeft aangenomen waarbij de screening van een piloot strenger wordt. Deze is aangenomen na de crash van Germanwings, waarbij de copiloot het toestel moedwillig liet neerstorten en alle 150 inzittenden om het leven kwamen.

Duitse piloten moeten vaker hun medische gegevens doorgeven en er worden strengere drugs- en alcoholtests op de piloten uitgevoerd.

Ook in Nederland zijn er dingen veranderd sinds de crash van Germanwings. "We hebben een hele andere manier van opleiden gecreëerd", aldus Arend van der Meer, topman van AIS Airlines, tegen NU.nl.  

Luchtvaartopleiding AIS houdt sinds de crash van Germanwings meer rekening met psychische klachten. "Wij willen de klachten in een vroeg stadium tackelen. De psychologische keuring is een momentopname, dus hebben we besloten om een student langer te observeren."

De studie bestaat bij AIS uit twee gedeelten. "In die eerste maanden observeren we het gedrag van de studenten veel intensiever waardoor een betere uitfiltering ontstaat bij eventuele psychische problemen." Is er sprake van een incident op psychologisch gebied, kan de studie er voor kiezen om de studenten te laten stoppen met de opleiding.

Het tweede gedeelte wordt gevolgd door een baan, waardoor de zware investering in de studie "niet voor niets is". "Er ontstaan vaak psychische problemen door de stress van de financiële druk en die druk wilden wij verlagen", aldus Van der Meer. Daarom heeft de opleiding ervoor gekozen om de doorstroming te vergroten en de studenten een baan aan te bieden bij hun eigen luchtvaartmaatschappij.

KLS

Ook de KLM Flight Academy (KLS) heeft hun opleiding geëvalueerd na de incidenten. "Met psychologen hebben wij heel goed gekeken naar onze trainingen en de keuring", aldus Gert-Jan Otto, directeur van de KLS. "Daarbij hebben we geconstateerd dat vooral psychische stabiliteit bij onze studenten heel belangrijk is."

Volgens Otto werd daar al goed op gelet tijdens de opleiding, maar heeft het bedrijf na de evaluatie besloten er nog stricter op te letten. "Ons doel is om psychisch stabiele, goede vliegers op te leiden."

Tevens bekijkt de organisatie van de opleiding ook na elk luchtvaartincident het onderzoeksrapport en wordt er speciale aandacht gevestigd op de belangrijke punten van het incident.

ROC

Bij de luchtvaartopleidingen, onder meer tot steward(ess), van het ROC worden altijd veranderingen doorgevoerd. "Het is inherent aan het vliegen, dat er calamiteiten kunnen gebeuren", aldus Janneke Toet, woordvoerder van ROC, tegen NU.nl. "Hierop voorbereiden is een vast onderdeel van de opleiding."

Toet zegt dat er een mogelijkheid is dat een incident van de laatste tijd als voorbeeld is genomen tijdens het lesprogramma. "Maar er zijn geen specifieke grote veranderingen doorgevoerd. We hebben natuurlijk ook geen psychologische test bij onze opleiding."

De opleidingen zien geen daling in aanmeldingen en merken ook geen angst onder de leerlingen.

Luchtvaartopleidingen EPST en NLS/CAE wilden geen antwoord geven op de vragen van NU.nl.