
Studenten met chronisch slaaptekort halen lagere cijfers op school
De Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO), Universiteit Leiden en de Hersenstichting vroegen 1.378 studenten aan Nederlandse hogescholen en universiteiten naar hun slaapgedrag en studieprestaties.
Uit het onderzoek (pdf) blijkt dat studenten die te weinig slapen daarnaast meer moeite hebben met studeren. Ze vinden het lastiger om zich te concentreren.
Bijna de helft van de studenten heeft 's ochtends moeite met opstaan en ruim een derde voelt zich niet uitgeslapen bij studieactiviteiten. Ook heeft een kwart regelmatig geen zin in studeren vanwege slaperigheid.
"Het is belangrijk dat studenten zich bewust worden van het belang van gezond slapen. Uit ons onderzoek blijkt dat ruim een derde van de Nederlandse studenten onvoldoende scoort op slaapkwaliteit volgens internationale normen", zegt slaaponderzoeker Kristiaan van der Heijden.
Langer slapen
Ondervraagden geven in de vragenlijst aan het liefst langer te willen slapen (65 procent); gemiddeld anderhalf uur langer.
De gemiddelde student in Nederland gaat om 23.35 uur naar bed en heeft 26 minuten nodig om in slaap te vallen. Studenten staan doorgaans om 8.17 uur op en hebben dan acht uur en zestien minuten geslapen.