Dertig procent kinderen tussen negen en twaalf praat niet over seks

Drie op de tien kinderen tussen de negen en twaalf jaar heeft het op school, thuis en met vrienden nooit over seks. Ook seksuele grenzen of hoe het lichaam verandert in de puberteit zijn onderwerpen die niet voorbij komen.

Kenniscentrum in seksualiteit Rutgers deed in samenwerking met het NOS Jeugdjournaal onderzoek onder ruim duizend kinderen tussen de negen en twaalf jaar oud en hun ouders. Aan de hand van dat onderzoek concludeert het kenniscentrum dat kinderen nog te weinig weten over seksualiteit.

48 procent van de ondervraagde kinderen weet wat vrijen of seks is en zes op de tien kinderen weet waar baby's vandaan komen. Het grootste gedeelte van de kinderen geeft ook aan te weten van homoseksualiteit.

Ouders weten volgens het kenniscentrum behoorlijk goed wat er speelt bij de seksuele ontwikkeling van kun kind. 71 procent geeft aan vragen van hun kinderen te beantwoorden, maar uit de antwoorden van kinderen blijkt dat 52 procent te zijn.

Het kenniscentrum beveelt scholen aan meer educatie te geven over seksualiteit en daarbij het onderwerp niet te zwaar te maken. "Grijp liever de actualiteit of een toevallige opmerking of gebeurtenis aan. Ouders kunnen zelfs een voorlichtingsboekje laten rondslingeren."

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie