Kinderen doen minder klusjes om geld te verdienen

Kinderen doen minder klusjes om geld bij te verdienen dan vijf jaar geleden. In 2011 klusten nog 61 van de honderd kinderen. Nu zijn het er nog maar 49 van de honderd.

Vooral in de stedelijke gebieden is het aantal klussende kinderen sterk afgenomen. Buiten de grote steden steken kinderen wat makkelijker de handen uit de mouwen.

Dit blijkt uit onderzoek onder bijna duizend kinderen van acht tot en met elf jaar in het kader van de Week van het geld, die maandag van start gaat. In die week worden op duizenden basisscholen gastlessen gegeven over verstandig omgaan met geld.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vier op de vijf kinderen van acht tot en met elf jaar zakgeld van hun ouders krijgen. Van de kinderen die geen zakgeld krijgen, geeft 7 procent aan dat de ouders dat niet kunnen betalen.

Eigen bankrekening

Driekwart van de kinderen die wel zakgeld ontvangen, krijgt het geld contant. De rest heeft een eigen bankrekening waar het zakgeld op gestort wordt. De meeste kinderen leggen een deel van hun geld opzij: 86 procent spaart minstens de helft van het zakgeld. De overige 14 procent geeft het meeste geld meteen uit.

Twee derde van de kinderen, zowel jongens als meisjes, koopt speelgoed van het eigen geld. Computerspellen zijn daarnaast populair onder jongens, terwijl meisjes vaker boeken en tijdschriften kopen.

Het onderzoek is een initiatief van Wijzer in geldzaken, onderdeel van het ministerie van Financiën.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie