Nederlanders geven voorkeur aan poepen in de ochtend

Negen op de tien Nederlanders geeft de voorkeur aan het poepen in de ochtend. De meeste mensen doen over dit toiletbezoek twee tot drie minuten.

Het onderzoek door de Maag Lever Darm Stichting is uitgevoerd in het kader van Nationale Poepdag. Op deze dag worden mensen aangespoord om regelmatig hun ontlasting te controleren.

Mannen nemen langer de tijd en geven aan meer dan vier minuten nodig te hebben voor een grote boodschap. Drie op de tien vrouwen heeft ook deze tijd nodig om hun behoefte te doen. Ook ouders van kinderen onder de twaalf jaar zitten gemiddeld langer op het toilet.

Vrouwen hebben meer moeite dan mannen om hun behoefte te doen op andermans toilet. Zo geeft 56 procent van de mannen aan geen problemen te hebben met een grote boodschap op het werk, tegen 29 procent van de vrouwen.

Ook in horecagelegenheden, bij vrienden of bij familie brengt de man sneller een bezoek aan het toilet.

Achterom kijken

Vrijwel alle Nederlanders geven aan weleens achterom te kijken voordat ze het toilet doorspoelen. Een erg belangrijk gegeven, aangezien ontlasting veel vertelt over iemands gezondheid, stelt de stichting. De frequentie van de ontlasting zegt veel over de darmgezondheid.

Daarbij kan de aanwezigheid van bloed in de ontlasting wijzen op darmkanker. Met name 50-plussers zijn zich hiervan bewust. Drie op de vier controleert hun ontlasting altijd op symptomen als de aanwezigheid van bloed of slijm.

De Nationale Poepdag is op 9 maart.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie