Lager inkomen voor kleine en zware mensen

Korte mannen verdienen minder dan lange mannen en dikkere vrouwen hebben minder te besteden dan dunnere vrouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Exeter dat woensdag gepubliceerd wordt in het British Medical Journal (BMJ) schrijft de Volkskrant.

Enkele kilo's of centimeters kunnen een verschil opleveren van bijna 2.000 euro op jaarbasis. Het was eerder al bekend dat lange, slanke mensen meer kans hebben op maatschappelijk succes. Nu blijkt echter dat niet alleen afkomst bepalend is, maar dat gewicht en lengte ook bepalen in welke sociale klasse iemand terecht komt. Daarbij wordt gekeken naar werk- en opleidingsniveau en het inkomen.

Het onderzoek is gedaan onder 120.000 Britse mannen en vrouwen. Een verschil van 7,3 centimeter leverde de langste man gemiddeld 2.000 euro meer op. Bij vrouwen is het verschil eerder op te merken bij gewicht. Vrouwen met aanleg om dik te worden en die 6,3 kilo meer wegen dan vrouwen met dezelfde afkomst en kennis verdienen ongeveer 2.000 euro minder.

Het uiterlijk heeft een grote invloed op iemands levensloop, aldus psycholoog en SCP-onderzoeker Cretien van Campen. "Of het nu gaat om de hoogte van het inkomen, de kans om aangenomen te worden tijdens een sollicitatiegesprek, het aanknopen van vriendschappen of de mate van tevredenheid. Het uiterlijk, waaronder lengte en gewicht, speelt duidelijk mee."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie