Nederland scoort slecht als het gaat om vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Van de topfuncties wordt slechts 18 procent bezet door een vrouw.

Daarmee staat Nederland bijna onderaan de lijst met percentages vrouwen in de bedrijfstop. De lijst is te lezen in het rapport Women in Business, gepubliceerd door advieskantoor Grant Thornton. Voor het onderzoek zijn ruim 5.500 mensen ondervraagd uit 36 landen.

Naast Nederland zijn er ook in Duitsland weinig vrouwen te vinden met hoge functies binnen het bedrijfsleven, daar ligt het aantal nog iets lager met 15 procent. Van de onderzochte landen laat Japan het laagste percentage zien, daar bestaat de bedrijfstop voor slechts 7 procent uit vrouwen.

Baltische landen scoren het beste binnen Europa. Litouwen, Estland en Letland behalen een percentage van respectievelijk 39 procent, 37 procent en 35 procent. Daarmee staan de landen in de top tien met hoogste percentages wereldwijd.

Topvrouwen

Bron: Grant Thornton© NU.nl/Julien Dom

Rusland

Rusland bezet de eerste plek, daar wordt de top van het bedrijfsleven voor 45 procent bezet door vrouwen. De Filipijnen volgen op de tweede plek met 39 procent gevolgd door Litouwen.

Wereldwijd worden de hogere functies binnen het bedrijfsleven voor nog geen kwart gevuld door vrouwen. Het aantal bedrijven zonder ook maar enige vrouw in de top is met een procentpunt gestegen tot 33 procent in 2016.

Bondgenoten

Dinsdagmorgen werd in Amsterdam het zogeheten topontbijt gehouden ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag. Om meer vrouwen op topposities bij bedrijven te krijgen is meer actie van mannen cruciaal, was de boodschap. Nu voldoet het bedrijfsleven nog lang niet aan het streven van 30 procent vrouwen binnen directies en toezichtraden.

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) pleitte ervoor dat mannen ''meer bondgenoten'' moeten worden. Dat wil zeggen dat ze bij het invullen van topfuncties sneller aan vrouwen moeten denken en dat ze vrouwen ook daadwerkelijk vaker moeten benoemen. ''Dat dit alleen een vrouwending is, daar ben ik wel een beetje klaar mee'', zei de bewindsvrouw.

Smoes

Ze merkte daarbij op dat de ''smoes dat er geen vrouwelijke talenten zouden zijn'', niet meer werkt. Door de stichting Topvrouwen.nl is een database samengesteld, waarin zoveel mogelijk ambitieuze en geschikte vrouwen in beeld worden gebracht voor bedrijven en wervingsbureaus. Doel is voorkomen dat de minister zich in 2019 alsnog genoodzaakt voelt om een wettelijk vrouwenquotum in te voeren.

Bij de jaarlijkse bijeenkomst in Amsterdam waren voor het eerst ook topmannen uitgenodigd. Maar onder de kleine honderd aanwezigen waren vrouwen, met een aandeel van 70 procent, nog altijd ruimschoots in de meerderheid. Bussemaker liet weten dat ze graag meer vertegenwoordigers van het andere geslacht had gezien.