Het schrappen van gratis abonnementen voor senioren voor het Vlaamse openbaar vervoer heeft een opmerkelijk effect. De ouderen zijn meer gaan reizen, hoewel het nu geld kost.

''De afschaffing van de onverantwoordelijke gratispolitiek blijkt een prima zaak", jubelt de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts woensdag.

Toen het vervoer nog gratis was, maakten zo'n 258.000 65-plussers gebruik van hun abonnement. Dat is gegroeid naar 278.650 sinds vervoersmaatschappij De Lijn weer geld vraagt.

In Nederland verschilt het per maatschappij of ouderen korting krijgen of gratis mogen reizen. Bij de NS komen ouderen, mits ze in het bezit zijn van een kortingsabonnement, in aanmerking voor de Keuzedagen. Daarbij mogen ze voor een vast bedrag op zeven willekeurige dagen onbeperkt met de trein.

Geen plannen

De NS laat aan NU.nl weten dat er in de toekomst geen plannen of wensen zijn van ouderenorganisaties om de bestaande acties uit te breiden.

Bij overige vervoerders, waaronder de bus en tram, komen senioren meestal in aanmerking voor 34 procent korting. Wel is het bij verschillende gemeentes mogelijk gratis openbaar vervoer aan te vragen. In bijvoorbeeld Amsterdam en omgeving Rotterdam komen ouderen met een minimuminkomen in aanmerking voor gratis vervoer.

Bij busbedrijven Syntus en Arriva kunnen senioren respectievelijk een kortingskaart (1,50 euro voor anderhalf uur reizen) en kortingsabonnement (onbeperkt reizen in daluren) aanvragen.