Bakkersopleiding worden steeds populairder onder jongeren. De afgelopen vijf jaar groeide het aantal inschrijvingen met 25 procent tot ruim 2.800 aanmeldingen.

Ruud Ververs, onderzoeker bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), zegt in gesprek met AD de stijging van het aantal inschrijvingen te wijten aan de rol die koken en bakken spelen in de media. "Niet alleen door televisieprogramma's als Heel Holland Bakt, Jamie Oliver, Amazing Wedding Cakes of kookzender 24Kitchen, maar ook door bak- en taartsites, blogs en filmpjes op YouTube."

Ook koksopleidingen zien een stijging in het aantal aanmeldingen met een groei van 7 procent tot bijna 8.700 inschrijvingen.

De arbeidsmarkt ziet er momenteel het best uit voor leerlingen die kiezen voor een opleiding als patissier of kok. Zij hebben volgens Ververs een "goede kans" dat zij na een driejarige studie meteen aan de slag kunnen. De kans op werk is kleiner voor de "gewone" bakker.

De groeiende populariteit is niet in lijn met andere middelbare opleidingen. Het aantal mbo-studenten daalde de afgelopen vijf jaar met 9 procent.