Het aantal Nederlandse studenten dat staat ingeschreven bij een Vlaamse hogeschool of universiteit is dit studiejaar met 4 procent gestegen tot 2.060. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaamse ministerie van Onderwijs.

In Vlaanderen werd rekening gehouden met een sterkere toename vanwege het veranderde stelsel van studiefinanciering in Nederland, schrijven Belgische media woensdag.

De studiefinanciering is sinds vorig jaar geen gift meer, maar een lening. Het inschrijfgeld voor Vlaamse onderwijsinstellingen ligt aanzienlijk lager dan in Nederland, maar dat zorgt kennelijk niet voor een grote studentenstroom naar de zuiderburen.

In totaal begonnen 48.325 studenten het jaar in het hoger onderwijs in Vlaanderen. Het aantal Nederlandse inschrijvingen steeg voor het vierde jaar op rij. De groep Nederlanders is groter dan alle andere buitenlanders bij elkaar.

Nederland

Hoewel er steeds meer Nederlandse studenten verhuizen naar Vlaanderen, is het aantal studenten dat bij Nederlandse universiteiten ingeschreven staat groter dan ooit, werd afgelopen maandag gemeld. Dit collegejaar staan er 258.054 studenten ingeschreven.

De toename aan de universiteiten komt vooral door buitenlandse studenten. Het aantal nieuwkomers uit andere landen steeg in een jaar tijd van 12.681 naar 15.160, een toename van bijna 20 procent.

Het aantal eerstejaars daalde juist. De hbo's verwelkomden 93.918 nieuwe studenten, 8,3 procent minder dan vorig jaar. De universiteiten zagen een daling van 0,9 procent, van 44.271 naar 43.876.