'Oudere volwassene in groep verlaagt risicogedrag jongeren'

In groepen met zowel jongeren als oudere volwassenen, zijn jongeren minder vaak bereid om risico's te nemen.

"De keuzes die jongeren maken zijn voorzichtiger op het moment dat er een iets oudere volwassene bij aanwezig is", vertelt wetenschapper Laurence Steinberg van de Temple University in het onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science.

In de studie werd het verband gezocht tussen de sociale druk die mensen ervaren in groepen en risicogedrag van adolescenten.

De deelnemers, allen tussen de achttien en twintig jaar oud, werden opgedeeld in twee groepen en moesten vervolgens een racespel spelen. De ene groep kreeg een oudere volwassene mee, de andere groep niet. De opdracht was om zo snel mogelijk een route af te leggen. Er was een beloning in de vorm van geld voor de deelnemer die het snelste het spel uitspeelde.

Risicogedrag

Onderzoekers vonden bewijs dat in groepen waarbij er geen oudere volwassene aanwezig was, er meer risico's werden genomen dan bij groepen waarbij dit wel het geval was. Er werd geen effect gevonden in groepen waar de leeftijden waren gemengd.

"Er is geen twijfel over dat jongeren enthousiasme, creativiteit en spontaniteit in een team brengen", stellen de wetenschappers. "Maar de aanwezigheid van een oudere volwassene binnen een team is een manier om van de passie van de jongeren gebruik te maken, zonder dat hun bereidheid om risico's te nemen henzelf en het team in gevaar brengt."

Volgens de onderzoekers zijn de bevindingen uit de studie nuttig voor organisaties die een richtlijn moeten opstellen over de leeftijdssamenstelling van een team.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie