'Aangeklaagde dokter wordt vaker beschuldigd'

Een dokter die eenmaal beschuldigd is, zal vaker worden aangeklaagd. Van alle rechtszaken die in de Verenigde Staten tegen doktoren lopen, is 1 procent van de artsen verantwoordelijk voor ruim 30 procent van de zaken.

Onderzoekers van de universiteiten van Stanford en Melbourne analyseerden de gegevens van rechtszaken die in de afgelopen tien jaar tegen doktoren zijn gestart. 

In totaal werden er in de gemeten tien jaar 66.426 rechtszaken aangespannen tegen 54.099 doktoren. Een dokter die een rechtszaak tegen zich had lopen had twee keer zoveel kans nogmaals te worden aangeklaagd dan een dokter die nog niets had lopen.

Een dokter met vier rechtszaken tegen zich maakte vier keer zoveel kans op een nieuwe zaak en een dokter met zes of meer zaken zag de kansen voor een nieuwe aanklacht twaalf keer zo groot worden.

Neurochirurgen en orthopedische chirurgen werden het vaakst aangeklaagd. Kindergeneeskundigen hadden de minste aanklachten tegen zich.

Mannen hebben vaker een zaak tegen zich lopen dan vrouwen: het risico is zo'n 38 procent hoger voor mannen dat er een aanklacht bijkomt, dan voor vrouwen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie